Приказната за бегалците е веќе нашироко позната насекаде. Германија како земја има голем број прифатилишта токму за овие групи на граѓани. Тоа се луѓе кои ги оставиле позади нив своите животи и започнале тежок и опасен пат да стигнат во некоја земја каде треба да започнат целосно нов живот. Па[…]

Како една жена им го подобрува животот на бегалците, со тоа што ги учи да пишуваат кодови

Жена осмислила уред кој го чува безбедно нејзиното слепо куче Силви Бордо има слепо куче кое се вика Мафин. Таа осмислила посебен прстен кој се става околу главата на слепите кучиња со цел да ги заштити и да не си ја удираат главата од различни предмети. Нејзиниот изум бил многу[…]

НЕКОЛКУ ПРИМЕРИ ЗА ЕДНОСТАВНИ, НО БЛАГОРОДНИ ЧОВЕЧКИ ГЕСТОВИ

Еден креативен татко, Брајан Вер од Сан Франциско  смислил извонреден начин како да рециклира останати мрсни боички кои вообичаено со фрлаат од страна на рестораните и училиштата. Брајан ја добил таа идеја во 2011 кога отишол во ресторан да го прослави роденденот со својата фамилија. Келнерот им донел на неговите[…]

Еден татко нашол извонреден начин да рециклира нецелосно искористени мрсни боички

  Оваа приказна е само уште еден пример колку многу може да се подобри нечиј живот со мали дела на добрина. Пред три години животите на фамилијата Торп биле променети засекогаш кога мајката и сопруга Џенифер Торп, открила дека има напредна форма на рак. И покрај лошата дијагноза семејството направило[…]

Фондацијата „Мал одмор од болеста“ секојдневно им ги разубавува животите на луѓето заболени од рак

Денот на добри дела  е настан кој се одржува еднаш во годината и обединува повеќе од 70 земји ширум светот во правење добри дела. Стотици илјади луѓе избираат да бидат волонтери и да им помогнат на други луѓе, поаѓајќи од едноставната идеја дека секој човек може да направи нешто добро,[…]

ДЕН НА ДОБРИ ДЕЛА (GOOD DEEDS DAY) – Глобална иницијатива која го менува светот

На 20-ти Декември во трговскиот центар Skopje City Mall во периодот од 11-13 часот, Здружението Хуманост без граници одржа Хуманитарна собирна акција за децата од Дневниот Центар за деца од улица во Шуто Оризари. Нашата желба да подариме радост преку донација на облека за деца од 3-18 години, училишен прибор[…]

Хуманитарна собирна акција за Дневниот Центар за деца од улица

Здруженето “Хуманост без граници” ве повикува на Новогодишна урбана хуманитарна собирна акција на облека за деца од 3 до 18 години, училишен прибор и помагала, боенки, фломастери, боици, играчки, книги, сликовници, учебници, лектири, тетратки, хигиенски средства, чевли, чизмички и се на што децата би се израдувале. Во Дневниот центар денот[…]

Да подариме радост на децата од Дневниот центар за деца од улица во Шуто Оризари

Да се направи Мало дело на добрина е прекрасно нешто, а уште попрекрасно е кога тоа станува еден вид на традиција. Во таа насока, на 21 ноември, веќе трет пат по ред во Скопје се одржа „Thinking Humanity Walk” или „Прошетка на хуманоста“, повторно во организација на Меѓународното училиште НОВА и Здружението[…]

“Прошетка на Хуманоста” по трет пат во Скопје – “Thinking Humanity Walk 3”