Насекаде ширум светот се прават добри дела за кои за жал малку се слуша и пишува. Дејвид Хутмечер од компанијата Мариета сакал цел свет да слушне колку биле добри и широкогради колегите од работата и ја споделил својата приказна за Good Deeds Revolution. Пред три години тој се разболел сериозно,[…]

ДОБРИТЕ ДЕЛА НА РАБОТНОТО МЕСТО

  Смеењето прави да се чувствуваме подобро, но со насмевката им пренесуваме добро и на другите околу нас. Луѓето со голема насмевка живеат подолго. Насмевката е најубавиот израз на лицето, но исто така и најпроучуваниот. Денеска нашата идеја е токму тоа. Да успеете да нaсмевнете некој. Како тоа да го направите.[…]

Насмејте некого

Денес е прекрасен ден за да успееме да насмевнеме повеќе луѓе. Нашата идеја за мало дело на добрина за денес е да ги отпоздравитее луѓето со кои ќе се разминете денес. Многу  често луѓето се замислени, брзаат немат време ниту за една насмевка. Затоа денес ние да бидеме поразлични од[…]

Отпоздравете ги лугето со кои ќе се разминете денес

Ако некој не е љубезен кон вас, повлечете линија. Колку и да е важно да бидете ценети, многу поважно е да покажувате дека ги цените другите луѓе. Ако некој не ви се допаѓа, покажете му љубезност, верувајте поубаво ќе се чувствувате. Ајде денес бидете Вие промената, направете мало дело на добрина.  Бидете добар пример денес[…]

Бидете љубезни кон некој што не ви се допаѓа

Сакате да направите мало дело на добрина денес, а немате идеја? Ние имаме прекрасна идеја за денес, а тоа е да помогнете на соседот или на пријателот во чистење на дворот. Работата побрзо се завршува во добро друштво. Ајде не чекајте веднаш појдете до соседот и понудете се за помош.

Помогнете му на соседот/пријателот во чистење на дворот!

На одмор, низ градот или пак на некои туристички атракции, многу пати забележуваме туристи како се обидуваат да се фотографираат и не им успева. Затоа, да бидеме пријателски расположени и да се понудиме да ги фотографираме. Нам тоа ќе ни одземе само неколку секунди, а некому тоа ќе му создаде[…]

Понудете се да фотографирате некој

Нашата идеја за денес драги пријатели е: Разменете рецепт. Често пати знаеме да подготвиме нешто и да го споделиме тоа со нашите пријатели. Исто така често пати на пријателите им се допаѓа она што сме го направиле па сакаат и тие да го подготват истото. Затоа бидете пријателски расположени и[…]

Разменете рецепт

Добрата личност може да направи и друга личност да стане добра; тоа значи дека добрината развива добрина во општеството; и другите стануваат добри. Токму така. Нашата идеја за денес е баш тоа. Да поттикенте некого да направи мало дело на добрина. Секогаш и секој ден може да направиме по едно[…]

Поттикнете некој да направи мало дело на добрина

Многупати ни се случило да сакаме да одиме некаде, а нема како затоа што нема на кого да ги оставиме нашите миленици или нема кој да се грижи за нашите цвеќиња. Сигурно многумина се нашле во ваква ситуација. Затоа денес посетете ги вашите соседи, јавете им се на вашите пријатели, понудете им се[…]

Понудете им на соседите/пријателите да се погрижите за цвеќињата или домашните миленици додека се на одмор