Денес не можеме да постигнеме ништо без знаење, но и знаењето е ништо ако не го споделиме со некој. Затоа, секогаш кога можете споделете го она што го знаете со некој и секогаш помогнете некому да научи нешто за него ново. Како? Еве неколку примери: Научете го вашиот школски другар како да[…]

Помогнете некому да научи нешто

Добрата личност може да направи и друга личност да стане добра; тоа значи дека добрината развива добрина во општеството; и другите стануваат добри. Токму така. Нашата идеја за денес е баш тоа. Да поттикенте некого да направи мало дело на добрина. Секогаш и секој ден може да направиме по едно[…]

Поттикнете некој да направи мало дело на добрина

Обидете сe уште денес да направите добрина. И уживајте во неа. А потоа потрудете се да ви стане навика. И на крај поттикнете некој да направи добрина. Како? Можете да ја пренесете добрината која Вие сте ја направиле. Можеби ќе биде поттик за некој друг да направи иста или слична добрина.[…]

Споделете идеја за добрина

Кога приготвуваме или купуваме оброк, често пати се мислиме колкава количина да приготвиме. Доколку имате можност, пригответе или понесете повеќе… Во секое време оброкот или ужината може да ја споделите со некој… Купете ужинка за колегата или колешката од работа, од факултет, па и за пријателите од маало или соседите. Бидете пример и за[…]

Споделете оброк или ужина

Технологијата која ја користиме секојдневно е важна комуникациска алатка. Компјутерот и интернетот ни овозможуваат на многу лесен начин да покажеме некому дека ни недостасува, дека мислиме на него, да посакаме побрзо оздравување или да честитаме некој значаен ден во нечиј живот. Со само неколку клика можеме да пратиме електронска картичка.[…]

Пратете електронска картичка

Насмевката не чини ништо, но многу дава. Ги збогатува оние кои ја примаат без да ги осиромаши оние кои ја даваат. Насмевката не може да се купи, не може да се бара. Таа е без вредност за никого додека не се подари. Некои луѓе се премногу уморни за да се[…]

Подарете насмевка на случаен минувач

Многу порано многу се купуваа честитки со кои се посакуваа најразновидни желби за Новогодишните и Божиќните празници. Денестоа поретко се случува. Затоа драги пријатели еве една доба идеја за мала добрина е да купете честитка и да посакте убави желби. Може и по пошта а може и директно во сандаче[…]

Купете честитки со кои ќе посакате убави желби за Новата Година и Божиќ.

Штом дојде Декeмври сите почнуваме со подготовки за Нова Година. Се купуваат лампиони, украси, поклончинња за најблиските од семејството. Се прават пакетчиња за најмилите, за дечињата. Затоа денес направете список за кои дечиња оваа година Вие ќе бидете Дедо Мраз. Со едно пакетче освојуваме една детска насмевка и радост во[…]

Направете список на дечиња на кои ќе им подготвите новогодишни пакетчиња

Дедо Мраз е дедо кој сите дечиња го сакаат. За да ја откриете Новогодишната и Божиќната желба на своето дете, напишете писмо до Дедо Мраз. Објаснете дека ако ја напише желбата на хартија и биде умен цела година, Дедо Мраз за Нова Година и Божиќ ќе му ја исполни желбата. Нека[…]

Напишете со вашето дете писмо до Дедо Мраз.