Самиот чин на дарување на поклон претставува радост како за оној кој го подарува, така и за оној кој го добива подарокот. Да одберете совршениот подарок за Вашето семејство, пријатели или соработници, воопшто не е едноставна работа. Можеби денес сакате да израдувате некого но на посебен начин. Но немате[…]

Подарете рачно направена картичка

На одмор, низ градот или пак на некои туристички атракции, многу пати забележуваме туристи како се обидуваат да се фотографираат и не им успева. Затоа, да бидеме пријателски расположени и да се понудиме да ги фотографираме. Нам тоа ќе ни одземе само неколку секунди, а некому тоа ќе му создаде[…]

Понудете се да фотографирате некој

Нашата идеја за денес драги пријатели е: Разменете рецепт. Често пати знаеме да подготвиме нешто и да го споделиме тоа со нашите пријатели. Исто така често пати на пријателите им се допаѓа она што сме го направиле па сакаат и тие да го подготват истото. Затоа бидете пријателски расположени и[…]

Разменете рецепт

Денес не можеме да постигнеме ништо без знаење, но и знаењето е ништо ако не го споделиме со некој. Затоа, секогаш кога можете споделете го она што го знаете со некој и секогаш помогнете некому да научи нешто за него ново. Како? Еве неколку примери: Научете го вашиот школски другар како да[…]

Помогнете некому да научи нешто

Луѓето се помалку време поминуваат размислувајќи за убави нешта. За да денот биде убав мора да размислуваме позитивно. Време е да го промените начинот на размислување и да започнете да се насочувате кон позитивните мисли. Како да го направите тоа: Moже да направите листа на работи кои ве прават да[…]

Бидете позитивна личност

Добрата личност може да направи и друга личност да стане добра; тоа значи дека добрината развива добрина во општеството; и другите стануваат добри. Токму така. Нашата идеја за денес е баш тоа. Да поттикенте некого да направи мало дело на добрина. Секогаш и секој ден може да направиме по едно[…]

Поттикнете некој да направи мало дело на добрина

Многумина рекле дека бројот на пријатели, нивната близина и довербата се една од најважните работи во животот. Нема сомнеж дека пријателствата се хоризонти на вистинското себе изразување, дека на нив се темелат и засноваат цели системи од вредности кои на еден или друг начин влијаат врз доживувањето на себеси, а[…]

Посетете некој кој е осамен

Хуманоста е најчовечната особина, доблест за секој поединец. Сите луѓе потекнуваат од различни социјални средини, имаат различни карактери, живеат различни животи. Некои се богати, сити, среќни, здрави, задоволни, други се гладни, смрзнати, тажни, сиромашни. Помислата за ваквите спротивности им го разгорува хуманото жарче на големите луѓе, па и на нас.[…]

Соберете средства меѓу пријателите за некој на кој му се потребни

Многупати ни се случило да сакаме да одиме некаде, а нема како затоа што нема на кого да ги оставиме нашите миленици или нема кој да се грижи за нашите цвеќиња. Сигурно многумина се нашле во ваква ситуација. Затоа денес посетете ги вашите соседи, јавете им се на вашите пријатели, понудете им се[…]

Понудете им на соседите/пријателите да се погрижите за цвеќињата или домашните миленици додека се на одмор