Жена осмислила уред кој го чува безбедно нејзиното слепо куче Силви Бордо има слепо куче кое се вика Мафин. Таа осмислила посебен прстен кој се става околу главата на слепите кучиња со цел да ги заштити и да не си ја удираат главата од различни предмети. Нејзиниот изум бил многу[…]

НЕКОЛКУ ПРИМЕРИ ЗА ЕДНОСТАВНИ, НО БЛАГОРОДНИ ЧОВЕЧКИ ГЕСТОВИ

-Зимата е многу тежок период за птиците кои не се селат на југ, затоа што освен студот, нив ги коси и недостатокот на храна. Додека во лето можат да исчепкаат од секаде по нешто, во зима е многу потешко да го направат тоа, со оглед на снежните покривки и мразот.[…]

Оставете храна за птиците

Направете едноставна куќичка за уличните кучињата која ќе им помогне да ги преживеат студените денови. Земете картонска амбалажа од бела техника која е изработена од дебел картон. Оставете го најлонот со која е обложена однадвор а одвнатре исто така обложете ја со најлон. Исечете го поклопецот за да има кучето[…]

Направете засолниште за уличните кутриња

Турската компанија Pugedon низ Инстанбул постави низа на автомати кои имаат двојна улога-рециклирање на пластичен отпад и обезбедување на храна за кучињата кои не се вдомени. Како? Многу едноставно. Со секое внесено пластично шише, автоматот обезбедува храна во специјализирана фиока во долниот дел на автоматот која е на располагање на животните во[…]

Наранете кутре бездомник и чувајте ја околината истовремено

Секогаш кога некое немоќно животно има потреба од ваша помош, обидете се да помогнете. Видете дали е повредено, дајте му вода и храна, а ако не можете сами да помогнете, однесете го до најблискиот ветеринар или до некое прифатилиште за животни. Помошта на оние на кои сме им потребни е[…]

Спасете животно

Кога го учите и насочувате детето, своето или туѓо, да биде нежно со животните, созавате иднина за сите живи суштества на овој свет. Ако повеќето од нас го прават тоа, ги заштитуваме животните од суровост, од една страна, а од друга создаваме од децата личности кои понатаму во животот ќе[…]

Научете го детето да биде нежно со животните

Зошто милениче? Зошто кога сме напнати ќе не опушти, зошто ќе не научи да се грижиме, и зошто безусловно ќе не сака  Пред сепак да решите да купите е миленик, ајде да размислиме во друг правец-Зошто да посвоиме миленик ? Прва причина е што со тоа на некое суштество му[…]

Посвојте милениче