“Кога бев околу осум години, мојата мајка го изгоре тостот. Тоа беше една ноќ кога таа правеше вечера за нас по многу напорен и долг ден на работа. Таа ја постави чинијата со џем и многу изгорен тост пред мојот татко. Не малку прегорен туку екстремно изгорен тост. Јас само[…]

Поучна приказна за острите зборови

Добрината секогаш се враќа со добрина. Да се биде алка во синџирот на љубовта значи несебично да се помага, без скриени намери, без очекувања и награди. Подадете рака и станете дел од синџирот на добрината. Така, кога најмалку очекувате, а најмногу ви е потребно, секогаш ќе се најде некој кој[…]

Добрината со добрина се враќа

Еднаш, во едно време, во една земја, живееше прекрасната ќерка на големиот владар. Дојде време за нејзина венчавка, но на девојката не ѝ се допаѓаше никој, ниту синови на кралеви, ниту на везири, ниту на богати трговци. Девојката ги одбиваше сите. Во оваа земја живееше прекрасно, но сиромашно момче кое ја[…]

Приказна за градината со ружи

Една стара легенда раскажува за тројца мажи, кои носеле секој по две вреќи. Но теретот не го чувствувале подеднакво. Вреќите им биле, едната од напред, а другата од назад, виселе обесени на дрвена мотика на рамената. Го прашале првиот човек што има во вреќите. Одговорил: – Сите мои успеси, сите[…]

За тежината на Добрината

“Некој човек во квечерината на денот се шетал по една од многуте преубави плажи во Мексико. Шетајќи се така забележал силуета на човек кој бил прилично оддалечен од него. Бидејќи немало никој друг на плажата, решил да се приближи до него и да види што прави. Како што одел поблиску[…]

Приказна за спасената морска sвезда

Сигурно многупати досега сме биле сведоци на груби коментари, несоодветни шеги и осуди. Да, лесно е да дадеме мислење и суд за другите, но кои сме ние да судиме и зошто? Велат секоја планина, своја тежина. Зарем знаеме како му е на оној кој го гледаме од страна? Зарем знаеме[…]

Сите се луѓе, но ретко кој е човек

Со години се раскажува една стара Индијанска приказна во која се зборува за двајца млади Индијанци – момче и девојка. Еден ден тие се упатиле кон домот на големиот поглавица на нивното племе, одлучно велејќи му ги следните зборови: „Ние се сакаме! Сакаме да ни го дадеш твојот благослов и[…]

Индијанска приказна за слободата

Во еден град поради обврски на работа синот го однел неговиот татко во старечки дом. Неговиот внук враќајки се од училиште го посетил деда си и се запознал со условите во кои живее. Дедо му го замолил следниот пат кога ќе дојде да донесе и едно ќебе за да се[…]

Ќебињата за Дедо и Татo

Во некоја кинеска провинција живеел некој сиромашен Кинез, кој целиот негов живот го потрошил работејќи ги најтешките работи, а на крајот ништо немал спечалено. Сѐ што имал Кинезот бил неговиот син кој многу го сакал. Го научил да чита и пишува и тоа било наследството кое му го оставил пред да[…]

Мудроста на двете кутии