Леонардо ди сер Пјеро да Вични, попознат едноставно како Леонардо да Винчи (15. април 1452 – 2. мај 1519) бил италијански универзален човек и полимат. Тој бил скулптор, сликар, архитект, музичар, математичар, инженер, пронаоѓач, анатомист, геолог, картограф, ботаничар и писател. Тој на широко се смета за еден од најголемите сликари[…]

Инспиративни цитати од Леонардо да Винчи

Мајка Тереза (Скопје, 26 август 1910 – Калкута, Индија, 5 септември 1997) е католичка калуѓерка, добитничка на Нобелова награда за мир и свето лице во католичкиот свет. Родена е во Скопје под името Агнеза Гонџа Бојаџиу. Израснала во добро ситуирано католичко, албанско – влашко семејство. На возраст од девет години[…]

Најзначајните мисли на Мајка Тереза

Нелсон Мандела е сам по себе инспирација. Најголемиот борец за слобода, човекот кој го посвети својот живот на борбата за мир и правда, зад себе остави силни и мудри зборови кои треба да послужат како пример на секое човечко суштество. Револуционерен водач и еден од најзначајните нобеловци за мир и[…]

Најзначајните мисли од Нелсон Мандела

Семјуел Форест е татко кој заслужено доби илјадници позитивни коментари и охрабрувачки зборови. Кога неговата сопруга се породила и дознала дека бебето има Даунов синдром, веднаш решила дека не сака да го задржи малото момченце. Откако Семјуел ѝ соопштил дека нема намера да се откаже од нивниот син, таа поднела[…]

Татковската љубов кон синот со Даунов синдром

Кампања „Преминот“ Станува збор за кампања која ќе ги зголеми донации за еден од најголемите центри за бездомници во Лондон, Преминот. Со зголемување на донациите, центарот ќе им помогне на бездомниците да си обезбедат топол дом далеку од оној претходниот, улицата. Целта на оваа кампања беше да го пренеси фактот[…]

Кампањата на Преминот

Живееме од она што го добиваме, но живееме за она што го даруваме-рекол Черчил. Но тој не знаел дека всушност постојат научни докази кои ни покажуваат дека  Дарувањето,  Давањето ни го зголемуваат квалитетот на живеење. Точно, научно е докажано дека со Дарувањео на човештвото му носиме Среќа. Себеси си носиме[…]

Науката на Дарувањето

Насмевката и смеењето делуваат позитивно како на нашето физичко и психичко здравје, така и на нашите социјални корелации со луѓето околу нас. НО ПРЕД СЕ, НОСАТ ДОБРО РАСПОЛОЖЕНИЕ И ЗА ДРУГИТЕ ЛУЃЕ ОКОЛУ НАС.    Цитатот на Џо Гудвин, „Кога се смеете, целиот свет се смее со вас“ нè тера да веруваме[…]

За насмевката :)

Не верувам дека постоие човек што би кажал нешто против хуманоста. Ми се чини дека тоа е единственото нешто кај човекот кога се сите расположени, го сакаат животот и несебично ја даруваат својата љубов. Едноставно, има нешто што те тера на се насмевнеш и со насмевка да зборуваш за хуманоста,[…]

За големината на еден човек

1 Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар, што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи. 2 Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам,[…]

За Верата, Надежта и Љубовта- Стихови од Библијата