Сите родители се трудат децата да ги учат и воспитуваат од малечки… Тогаш е периодот во кој тие се учат на вистинските вредности во животот. Со таа цел една македонска издавачка куќа издаде книги со разнобојни, инспиративни и мотивациски приказни на неколку различни теми (Несебничност, Простување, Искреност, Другарство и Бес и караници).[…]

Книги за деца кои ги учат на вредностите во животот

     “Големата риба” е американски игран филм, во режија на Тим Бартон. Главните улоги ги играат: Јуан Мекгрегор и Алберт Фини.    Едвард Блум отсекогаш бил раскажувач на драматични приказни за својот живот во младоста, кога неговата страст за патување го одвела од еден мал град во Алабамаво разни места ширум светот и пак назад. Со своите чудни приказни за џинови, сијамски[…]

Препорака за филм: “Големата риба”

1 Да зборувам на сите човечки јазици, па дури и на ангелски, штом љубов немам, ќе бидам бакар, што ѕвони, или кимвал, што ѕвечи. 2 Да имам пророчки дар и да ги знам сите тајни, да го имам сето знаење, а и така силна вера, што и планини да преместувам,[…]

За Верата, Надежта и Љубовта- Стихови од Библијата

  Чарли Чаплин, еден од најголемите ликови на филмското платно и најголемиот на немите филмови, еден огромен борец за правда, еден посветен ЧОВЕК кој својата борба на крај ја плати со прогонство, првпат на филмското платно проговори во филмот “Големиот Диктатор”- и го одржа најголемиот говор во Историјата на Човештвото.[…]

Говорот на Чарли Чаплин во “Големиот Диктатор”-најдобриот говор во Историјата

“Дарежливото дрво” од Шел Силвестрин e ислустрирана книга за деца, првпат објавена во 1964 година. Една од книгите кои не се наменети само за деца, туку кои се добри четива кои ќе ги научат и возрасните на принципот на Дарување и Посветеност. Приказната е всушност, посветеноста на едно дрво, покрај[…]

Препорака за книга: “Дарежливото дрво” од Шел Силвестрин

     Ако некој ви направи услуга, нешто големо, нешто што не може да го направи на свој, и наместо да побара да му се оддолжите за тоа на било кој начин,  бара од вас да направите три добрини за други тројца луѓе, дали ќе прифатите? Пред да одговорите , замислете[…]

Препорака за филм: “Pay it Forward” (2000)

“Уметноста на Среќата” е книга напишана од Др.Хауард Катлер во која се расплинуваат ставовите на Далај Лама и Будизмот како учење за личната среќа како нераскинлив дел од општата добросостојба на целата заедница, општество,  човештво. Развивањето на човековата Добрина, Сочувство и Хуманост.  Далај Лама ги става на пиедесталот на процеси ,[…]

Препорака за книга : “Уметноста на Среќата” од Далај Лама и др. Хауард Катлер